27. Електронска пошта


Електронска пошта
е-поштаимејл[1] или мејл (енгл. electronic mail, e-mail или email) су различити називи за мрежни сервис који омогућава слање и примање порука разноврсног садржаја. Име представља аналогију традиционалној пошти, при чему поштанско сандуче замењују сервери, на којима се е-пошта „чува“ док је корисник не преузме.

Програми за рад са електронском поштом се заснивају на уређивачу текста за састављање порука, чијом применом се порука припрема за слање, механизма за слање и примање порука и читача примљених порука. Уз поруке се могу слати и датотеке. Порука се шаље примаоцу на темељу његове адресе електронске поште. Порука се може послати једном или више прималаца одједном. Послате поруке се чувају у електронском поштанском сандучету примаоца, које се налази на његовом серверу све док их не захтева за пријем на локални рачунар. Готово сви провајдери интернет услуга у својој понуди имају и сервис за електронску пошту.

Једна од варијанти писања електронске поште у српском језику је имејл (и-мејл'[2]), али је на визит картама, позивницама и сл. није погрешно написати енглеску варијанту e-mail.[3]

Историја

У октобру 1971. (мада има извора који тврде да се то догодило јула 1970.) стручњак за рачунарство Реј Томлинсон је написао први програм за размену порука између два рачунара.

Томлинсон, дипломац са бостонског МИТ-а, био је у то време запослен у ББН-у (енгл. Bolt, Beranek, Newman), лабораторији у Кембриџу, у држави Масачусетс. Радећи на Диџиталовим рачунарима ПДП-10, Томлинсон је најпре направио програм који је омогућавао да корисници истог рачунара један другом остављају поруке. Међутим, како теоретичар интернета Џон Наутон пише у својој књизи „Кратка историја будућности“, „сврбели су га дланови“ па је написао и програм који текстуалне поруке размењује између два рачунара. Трансфер поруке је успео, а Томлинсон се не сећа како је прва порука гласила, чак верује да је написао нешто у смислу „тест“. Потпуно несвестан да је направио нешто што ће потпуно променити свет коју деценију касније, он ипак није издржао а да се не похвали свом колеги Џерију Бурчфилу молећи га да „не шири даље“. „Ово није оно чиме би требало да се бавимо“, рекао му је.

У то време интернет је био мрежа од неколико десетина рачунара, углавном у Сједињеним Америчким Државама, у оквиру пројекта америчке војске под именом АРПА. За надлежне није представљало мало изненађење када су две године касније утврдили да од укупног промета на мрежи чак три четвртине отпада на електронску пошту, на један такорећи нуспроизвод.

Данас је електронска пошта водећи сервис на интернету, и сматра се да је у свету користи више од пола милијарде људи, док су процене да ће је 2005. користити 1,2 милијарде. Већина порука је тривијална и највећу гужву праве рекламе сваке врсте као и поруке инициране (и инфициране) различитим вирусима.

Поред програма за размену е-поште, Реј Томлинсон је одговоран за масовну употребу знака @ (ет, познато и као „лудо а“ или „мајмунско а“). Смишљајући како да разврста примаоце порука одлучио је да њихова имена и имена рачунара на којима се налазе њихови рачуни раздвоји неким знаком интерпункције. Како је на својој тастатури имао само 12 таквих знакова на располагању, одлучио се за онај који се никада не користи у писању порука. Тај принцип адресирања користи се и дан-данас.

Развој е-поште заокружен је 1975. године када је програмер по имену Џон Витал написао програм „Msg“ (од енглеског message - порука). Његов историјски допринос састоји се у генијалној идеји да у програм уврсти опцију одговарања на поруку, такозвано „Re“ (енгл. reply) које је он тада назвао „answer“ (одговор). Две године касније Тед Мајер и Остин Хендерсон избацили су протокол за преношење порука у којем су дефинисали које информације (осим текста), е-пошта треба да носи и од тада није било значајнијих промена у структури.

Структура електронске поште

Свака електронска порука има следеће делове:
 • Адреса пошиљаоца (From)-аутоматски се попуњава
 • Адресу примаоца (To) – пише се у адресном делу. 
 • Carbon Copy (cc): можете да унесете е-адресу неке друге особе у цц поље и та особа ће примити копију те поруке
 • Blind carbon copy (bcc): прималац не зна да шаљете копију особама којима су назначене у bcc пољу
 • Предмет поруке –тема (Subject) – кратак опис садржаја. Код примаоца се осим имена (адресе) пошиљаоца и датума види и предмет поруке. На основу тих података прималац одлучује да ли ће и када ће читати неку поруку
 • Текст поруке – пише се у делу за текст поруке. Текст поруке зависи од тога коме је намењена. Ако одговарамо на неку поруку потребно је цитирати део писма на који се одговор односи да би прималац знао о чему се ради. 
 • Прилог (Attachment) – фајл који се додаје поруци. То може бити документ, радна табела, слика, презентација, програм...). 
 • Потпис (signature)
Да би користили електронску пошту морамо имати програм за пошту који омогућава слање, примање, прослеђивање, снимање и сортирање порука
Скоро сви ови програми имају заједничке следеће функције:
 • Креирање електронске поруке (new message)
 • Слање поруке (send message)
 • Преузимање пристиглих порука (get message)
 • Читање примљене поруке (read message)
 • Одговор на примљену поруку (replay)
 • Прослеђивање примљене поруке на другу адресу (forward)
 • Брисање поруке (delete)
 • Штампање поруке (print)
 • Укључивање других докумената у поруку (attach)
 • Коришћење адресара (address)
Већина програма за руковање електронском поштом поруке разврстава у неколико фолдера при чему су најчешћи следећи:
 • Пристигле поруке се чувају у фолдеру Inbox
 • Фолдер укоме се чувају поруке које чекају на ред да буду послате Outbox
 • Недовршене поруке се чувају у фолдеру Draft
 • Копије послатих поруке се чувају у фолдеру Sent
 • Фасцикла у којој се чувају брисане поруке Delete
 • Нежељена пошта се чува у фолдеру Spram
Да би нагласили важност поруке коју шаљемо, одређујемо јој један од три нивоа приоритета.
 • High (!) – висок приоритет, поруку би требало одмах прочитати
 • Normal – нормални приоритет
 • Low – низак приоритет, поруку можемо прочитати и касније


Датотеке

Пошто је протокол електронске поште текстуалан, односно свака порука се састоји само од знакова енглеске абецеде и ограниченог броја знакова интерпункције (види ASCII), пренос датотека је омогућен превођењем бинарног садржаја у обични текст помоћу алгоритма База 64. Употребом овог алгоритма на бинарном садржају не долази до губитка података, али се свака три бајта бинарних података преводе у четири бајта текста. На тај начин се величина датотеке која се шаље увећава за једну трећину, те је за веће датотеке боље користити протоколе који су намењени за размену датотека и подржавају компресију (FTPHTTP итд.)

Сигурност

Коришћење електронске поште је угрожено од стране четири појаве:

 • бомбардовањем порукама, 
 • спамом, 
 • покушајима преузимања личних података и 
 • преношењем вируса.

Под појмом „спам“ се подразумева слање нежељених порука које служе за рекламирање одређеног производа или услуге. Пошто је слање е-поште практично бесплатно и представља врло јефтин начин рекламирања, дневно се пошаље више стотина милиона таквих порука широм света. Због оваквих порука често може доћи до загушења мреже, али и смета примаоцима који могу добијати и по више десетина таквих порука дневно.

Вируси могу долазити у различитим облицима путем електронске поште, али се циљни рачунар најчешће зарази захваљујући непажњи корисника. Порука која садржи вирус је сама по себи најчешће немоћна да направи икакву штету, али уколико корисници непажљиво отварају сваку врсту садржаја може доћи до активирања вируса. Данас је овај проблем најчешћи код корисника Мајкрософт виндоуса и његових програма за преглед поште али се, ређе, јавља и на другим оперативним системима.

Данашњи сервери за електронску пошту обично имају уграђену антивирусну и антиспам заштиту која спречава нежељене поруке да уопште дођу до сандучета примаоца и уместо њих се обично шаљу обавештења о препознатим вирусима.

Програми за примање, слање и организацију е-поште

Апликације сервери е-поште

Види још

Референце

 1. Врати се на врх Правопис српског језика (pp. 312)
 2. Врати се на врх Иван Клајн: Речник језичких недоумица. стр. 86.
 3. Врати се на врх Правопис српског језика: имејл-адреса (или само имејл/мејл) (pp. 87) и e-mail (само у адресама, посетницама и сл.), в. имејл (pp. 312)

Спољашње везе


YouTube видео

YouTube видео

Embed gadget

 Формат поруке 

Свака порука електронске поште се састоји из заглавља и тела.

Заглавље носи, између осталог, следеће податке:

 • адресу и име пошиљаоца
 • адресу примаоца
 • адресу сервера преко којег је порука послата као и сервера који су прослеђивали поруку на њеном путу до одредишта
 • датум слања
 • име програма који је коришћен за слање поруке
 • адресу на коју ће се слати одговор, по назнаци самог пошиљаоца
 • приоритет итд.

Свака ставка заглавља се састоји од имена ставке и вредности ставке, раздвојених двотачком. Следи пример једног дела заглавља поруке:

Date: Fri, 24 Oct 2008 11:51:07 -0400
To: pera.peric@example.com
From: Ilija Ilic <i.ilic@example.com>
Reply-to: i.ilic2@example.com
Subject: Naslov poruke
X-Priority: 3

Тело поруке се може састојати из више делова, у зависности од тога да ли се са текстом поруке шаљу и датотеке. Уколико се шаљу, онда се у самом заглављу поруке то може назначити помоћу ставке следећег облика:

Content-Type: multipart/alternative;
boundary="b1_9c5d3f4ac4f174c9d0bbc13814d16891"

Текст означен са „boundary“ се користи за раздвајање делова тела поруке (текста и датотека) и мора бити такав да се не појављује нигде друго у самом садржају.

У случајевима када се шаљу и датотеке са текстом, тада сваки засебан део тела поруке има и сопствено заглавље које додатно описује тај део.

Comments