Интернет слави 40. рођендан

Интернет слави 40. рођендан
30.10.2009. - 02:33
На данашњи дан пре 40 година између два рачунара у Сједињеним Америчким Државама послата је кратка порука - "Ло", иако је након две секунде веза пукла, интернет је рођен...
Семјуел Морзе је 1844. године учинио до тада нешто незамисливо - телеграфским апаратом, кога је претходно изумео и израдио, послао је кратку поруку од Балтимора до Вашингтона користећи своју телеграфску справу и мрежу каблова дугу 60 километара разапету између два америчка града. У краткој поруци послата је реченица из Библије: „Шта то беше Божје дело?".
Слика

СВЕЋИЦЕ 125 година касније, тачније 29. октобра 1969. године, професор Леонард Клајнрок са америчког универзитета Лос Анђелес размишљао је шта да пошаље као прву и историјску реченицу у мрежи коју су чинила два рачунара на два америчка факултета.
"У канцеларији смо се налазили само програмер и ја. Нисмо имали камеру или било шта чиме бисмо забележили тај историјски тренутак. Нисмо припремили и осмислили неку звучну реченицу попут осталих. Нисмо били толико паметни", изјавио је за немачки државни радио "Дојче веле" сада 75-годишњи професор, који је прошле године награђен америчком Националном медаљом за науку управо за откриће које представља темељ интернета. Експеримент се није одвијао како је било замишљено. Клајнрок у почетку није успео да повеже рачунар са Калифорнијског универзитета са оним на универзитету Стенфорд у Северној Каролини. Прва веза између два рачунара прекинута је после само две секунде. Клајнрок је успео да пошаље тек два слова - "ло".
Уређај који је био задужен за пренос прве поруке био је величине фрижидера. Није завршио на отпаду, већ се још увек налази у малој соби на Калифорнијском универзитету као сведок времена.
Клајнрок каже да данашњи и најобичнији мобилни уређаји имају више снаге од тог уређаја.
"Тако је ружан, а уједно тако леп. Он је мој драги пријатељ. Урадио је оно што се од њега очекивало. Касније су уређаји напредовали да бисмо имали оно што данас зовемо - интернет", рекао је Клајнрок.
Он истиче да је свестан да је интернет изродио и неке нежељене појаве попут крађе података или дечје порнографије, али је уверен да његове позитивне стране надмашују оне лоше.
"Оно што ме највише брине је чињеница да смо неке од тих ствари могли да спречимо", изјавио је Клајнрок за немачки радио.

Шта је све претходило настанку интернета какав данас познајемо:
  • - 1969. - Два рачунара са два одсека Калифорнијског универзитета повезана су у мрежу АРПАнет, предходницу интернета
  • - 1971. - Рек Томлинсон развија електронску пошту за АРПАнет. Управо је он творац знака @. Популарног "мајмуна" осмислио је како би у адреси електронске поште раздвојио име корисника од имена рачунара.
  • - 1973. - Мрежа повезаних рачунара сели се преко Антлантика. Норвешка је постала део АРПАнета. Циљ је био размена података о могућим потресима и нуклеарним експлозијама са САД. После Норвешке, у мрежу улази Лондонски универзитет.
  • - 1978. - Гери Туерк шаље први "спам" (масовно дистрибуирана порука коју нисте желели) у мрежи АРПАнет.
  • - 1984. - Број умрежених рачунара прелази 1.000. Јапан ствара властиту мрежу Јунет, Велика Британија развија мрежу Јанет, а Совјетски Савез Усенет.
  • - 1985. - Створен је домен .com. Најстарија страница са тим доменом гласила је и још увек гласи: symbolics.com.
  • - 1989. - У Европској лабораторији за практичну физику (ЦЕРН) рађа се идеја о интернету какав данас познајемо - размена целих докумената заједно са сликама при чему делови документа постају линкови. Настаје формат података ХТМЛ.
  • - 1990. Појављује се први интернетски претраживач назван Арћие захваљујућ канадском студенту Алену Емтажу.
  • - 1991. Настаје прва интернетска страница, додуше сиромашног садржаја.
  • - 1996. Лери Пејџ и Сергеј Брин, студенти са Универзитета Стенфорд, почињу да раде на претраживачу који приказује странице према њиховој популарности и релевантности. Две године касније настаје Google.
Comments