36. Примена графике у осталим предметима


Корисни линкови са портала Школарац.нет

Лекције из различитих академских дисциплина

Језик: енглески
Наставна област: све

Science NetLinks (www.sciencenetlinks.com) је интернет локација која пружа обимни бесплатни садржај намењен ученицима ради савладавања различитих научних дисциплина. Језгро овог сајта су различити материјали за учење подељени у лекције. Зависно од лекције, садржај је приказан у различитим форматима. Од текстуалног, преко илустрованог пдф формата, па све до видео материјала који на леп начин презентују различите научне области. Осим лекција, сајт садржи линкове за велики број додатних ресурса за учење који су категоризовани по узрасту ученика.
Science NetLinks се редовно ажурира тако да садржи увек свеже материјале.

Дигитална НБС

http://scc.digital.nb.rs/

Језик: српски
Наставна област: српски језик и књижевност, историја, ликовна уметност На богатој Wеб локацији Народне библиотеке Србије налази се колекција дигитализованих докумената из архива библиотеке којима се може приступити на веб адреси
http://scc.digital.nb.rs/.

Српска дечија дигитална библиотека организована је по узрасту детета, а читање се омогућава учитавање. Међу осталим дигитализованим документима налазе се збирке старих српских новина, научних часописа, картографска грађа (сјајна збирка неколико старих атласа, Београда на старим мапама и Ђенаралштабна карта Србије), збирка плоча на 78 обртаја (ако имате „спору“ Интернет везу будите стрпљиви и сачекајте да бисте чули звук са ових старих плоча), фотодокумента (врло богата збирка са колекцијама старих фотографија и разгледница Београда, колекција портрета знаменитих Срба из XИX века и друге колекције), гравире и ликовни материјали, плакати и документациони материјали, а у одељку „Разно“ могу се пронаћи дигиталне копије српских Устава од 1835. године. Свим наставницима српског језика и књжевности биће од велике користи „Текућа библиографија Србије“ и каталози књига на језицима југословенских народа (Каталози и библиографије).

Све датотеке се у неизмењеном облику могу бесплатно користити у личне сврхе ако се при томе не остварује материјална добит. У супротном, потребна је писмена сагласност Народне библиотеке Србије.

 HowStuffWorks

http://www.howstuffworks.com/index.htm

Језик: енглески
Наставна област: све
HowStuffWorks је веб локација са популарно писаним одговорима на питање „Како ради …“ који се могу користити за припрему часова и освежење у настави различитих предмета у основној и средњој школи. Локација је комерцијална па вам могу засметати рекламе. Локација има сопствени претраживач и зато је најбоље вршити претрагу уносом кључне речи.

Web Gallery of Art

http://www.wga.hu/index1.html

Језик: енглески и мађарски
Наставна област: Уметност
Богата и лепо организована база дигиталних репродукција значајних ликовних дела насталих у западној Европи од дванаестог до деветнаестог века, са нагласком на период ренесансе. База је наменски направљена као ресурс за студенте и наставнике који проучавају историју уметности. Дозвољено је коришћење слика у образовне сврхе без материјалне накнаде, а све слике имају високу резолуцију.

На локацији је доступан је каталог са више од 15.000 заступљених слика (у одељку „Информације“, енг. Инфо), а Осим приступа одабраним дигиталним репродукцијама, виртуелне изложбе прате и објашњења уметничког наслеђа и историјских околности у којима су настале, са читавим приказима великих уметничких споменика као што је Сикстинска капела („Вођени обиласци“, енг. Guided Tours).

Свака од дигиталних репродукција може се послати на одабрану адресу е-поште примаоца у облику електронске разгледнице (Postcard). Доступан је и речник термина који се често употребљавају у ликовној уметности, са називима познатих цркава, музеја и ликовних школа (Glossary). Класична музика која се чује у позадини када приступите Wеб локацији може се променити или искључити притиском на тастер Esc (Music). Размена мишљења о темама везаним за историју уметности обавља се на мрежном форуму (Forums).

Molecular ExpressionsTM

http://micro.magnet.fsu.edu/dna/index.html

Језик: енглески
Наставна област: Биологија, физика, хемија, електротехника
Wеб локација посвећена оптичкој и дигиталној микроскопији са обиљем фотографија, јава аплета, МПЕГ филмова и лекција који се могу искористити у образовне сврхе, пре свега у настави биологије, физике и хемије.

Нећете се покајати ако проведете време истражујући ову обимну Wеб локацију са мноштвом галерија. Издвајамо део локације посвећен науци и светлости (Science, Optics & You) намењен ученицима и наставницима, са временским прегледом важних научних открића о физици светлости (Timeline in Optics), пионирима оптике (Pioneers in Optics), лекцијама о светлости и боји, упутствима за наставнике о огледима везаним за светлост (Teacher Resources) те сјајним интерактивним јава аплетима који дозвољавају промене услова виртуелних експеримената, пластично дочаравајући промену резултата насталих услед унетих промена (Interactive Java Tutorials). Дигитални филмови кретања микроскопских организама у води баре (http://www.microscopyu.com/moviegallery/pondscum/index.html), фотографије ДНК-а (http://micro.magnet.fsu.edu/dna/index.html), структуре ћелија и вируса (http://micro.magnet.fsu.edu/cells/index.html), рад са виртуелним електронским микроскопом само су неки од ресурса за наставу биологије (http://micro.magnet.fsu.edu/primer/java/electronmicroscopy/magnify1/index.html).

Интреактивни јава аплети повезани са електромагнетиком су веома добри (http://micro.magnet.fsu.edu/electromag/java/index.html), а издвајамо и приказ ФЕТ транзистора (http://micro.magnet.fsu.edu/electromag/java/transistor/index.html). Једна галерија је посвећена сликама и филмовима о кристалима и процесу кристализације ((http://micro.magnet.fsu.edu/moviegallery/chemicalcrystals.html). Свим наставницима од срца препоручујемо да погледају логаритамско померање кроз простор – од погледа на Млечни пут са удаљености 10 милиона година од Земље, преко погледа на лист величине пар центиметара и микрометарске ћелије листа, до језгра атома ((http://micro.magnet.fsu.edu/primer/java/scienceopticsu/powersof10/index.html)

Нобелова награда

http://nobelprize.org

Језик: енглески
Наставна област: све
На званичној Wеб локацији Нобелове фондације посвећеној Алфреду Нобелу, Нобеловим наградама, нобеловцима и њиховим радовима можете пронаћи информативне и образовне ресурсе везане за свих шест области из којих се додељује Нобелова награда: физику, хемију, медицину, књижевност, економију и ангажовање за мир у свету.

Достигнућа која су својим проналазачима донела Нобелову награду и светску славу променила су свет у којем живимо и начин на који схватамо свет и себе саме (што приказује једноставна симулација…). Многа од ових достигнућа су интердисциплинарна или су била основа за рађање нових научних дисциплина (изум транзистора и интегралног кола био је основа за модерну електронику, рачунарство и роботику), имала су велики практични значај (откриће различитих антитела у крви и класификација на крвне групе омогућили су трансфузију крви), а комплетна листа нобеловаца налази се на адреси:http://nobelprize.org/nobel_prizes/lists/all

Међу добитницима Нобелове награде само је 33 жене, али је Марија Кири једна од 4 особе која је добила чак две Нобелове награде, што се може сазнати у лепом прегледу података о добитницима на адреси: http://nobelprize.org/nobel_prizes/nobelprize_facts.html .

Међу једноставним играма (које одговарају нивоу ученика основне школе) на адреси http://nobelprize.org/educational_games могу се пронаћи игре везане за идеје и проналаске који су својим ауторима донели Нобелову награду: ласер, проводни полимери, структура ДНК, Хекшер-Олинова теорија и друго. Осим фласх игара, у овом одељку су доступни и писани образовни ресурси.

Благо српске културне баштине

http://www.srpskoblago.org/

Језик: енглески
Наставна област: ликовна уметност, историја, архитектура
Wеб локација посвећена српском културном благу направљена у оквиру фонда чији је задатак да очува и промовише српску културну баштину на начин који повезује прошлост, садашњост и будућност.
Направите виртуелну шетњу око и кроз неке од прелепих српских цркава: Сопоћане, Ђурђеве ступове, Цркву Светог Петра, Грачаницу, Студеницу, Милешеву или Раваницу. Можете гледати фреске, баш као да стојите у унутрашњости цркве, задавањем команди (лево, десно, горе и доле), погледати тлоцрт цркава или дигиталне фотографије фресака.
Како фреска Белог анђела изгледа и где се у унутрашњости Милешеве налази можете погледати на адреси
http://www.srpskoblago.org/Archives/Mileseva/VR/Inside/i04u.html

Хипертекстуална енциклопедија појмова из области физике, хемије и биологије

Језик: енглески
Област: физика, хемија и биологија
Концизан и чист цонцепт хипертекстуалне енциклопедије реализовала је Georgia State University за област физике на адреси
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase, за област хемије на адресi http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/chemical, за област биологије на адреси http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/biology

Ово су лепи примери сврсисходно направљених Интернет ресурса, где је функционалност подређена визуелном утиску. Организација ресурса подржава представљање везе између информација а не само информације, приступ електронском учењу према когнитивним теоријама и појмови су организовани и визуелно повезани у мапама информација. За преглед комплетне листе појмова треба на првој страници кликнути на интернет линк Index. Сваки појам је приказан на нивоу дефиниције и формуле.

NBII портал биолошких инфромација

http://nbii.gov

Језик: енглески
Област: биологија
Амерички национални ресурс биолошких информација
http://nbii.gov је поуздан извор инфомација које могу да се претражују по кључној речи, али су и лепо организоване у целине: Биљке, животиње и други организми (енг. Plants, Animals and other Organizms), Станишта (енг. Habitats), Еколошка питања (енг. Ecological Topics), Регионалне информације (енг. Geographical Perspectives) и Алати (енг. Toolkits).

Часописи као помоћно средство за учење страног језика

http://www.onlinenewspapers.com/

Наставницима страних језика је увек проблем да нађу актуелне теме и оригиналне текстове на језику који предају. Приступ неком од дневних или недељних часописа чији се изабрани чланци објављују и на интернету може да обезбеди идеје и текстове за наставу страних језика. Списак свих онлине часописа можете наћи на овој Wеб адреси.

Часописи на енглеском језику:
http://www.onlinenewspapers.com/englanda-k.htm (британски часописи)
http://www.onlinenewspapers.com/englandl-z.htm (британски часописи)
http://www.onlinenewspapers.com/scotland.htm (британски часописи)
http://www.onlinenewspapers.com/wales.htm(британски часописи)
http://www.onlinenewspapers.com/usalpha/usaalpha.htm(амерички часописи)
Часописи на италијанском језику
:
http://www.onlinenewspapers.com/italy.htm
Часописи на немачком језику:
http://www.onlinenewspapers.com/germany.htm
Часописи на шпанском језику:
http://www.onlinenewspapers.com/spain.htm
Часописи на руском језику:
http://www.onlinenewspapers.com/russia.htm

Са адресе http://mojdokument.net/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=210&Itemid=156


Корисни линкови

Comments